Welke papiersoort of papierdikte kies ik?

Wanneer u drukwerk laat verzorgen, heeft u een hoop keuzes te maken. Zo moet u zelf bepalen welke papiersoort u wilt voor uw drukwerk en wat de dikte van het papier mag zijn.

Bij Drukkerij123 helpen we u graag een eindje op weg door informatie over papiersoorten en papierdiktes voor u op een rijtje te zetten.

M.C.-papier
( Machine Coated)
Dit papier is voorzien van speciale afwerklaag. Het geeft een bijzonder gesloten, matte oppervlakte en is uitstekend geschikt voor omslagen van bijvoorbeeld: schoolkrant, verenigingsblad, brochure. Wordt daarnaast ook veel gebruikt voor visitekaartjes et cetera.

Gesatineerd papier
Dit papier heeft een gladde, maar niet glanzende oppervlakte. Het voordeel van gesatineerd papier is dat het er mooier en verzorgder uitziet. De kleuren komen op dit papier veel beter tot hun recht.

Karton
Er bestaat enige verwarring inzake het verschil tussen papier en karton. Karton is dikker, zwaarder in basisgewicht en stijver dan papier. is niet glad en glanzend.

Promail (300 grams)
Promail is een dikker soort papier (mat, niet glanzend), uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld visitekaartjes.

  • Elk product vraagt om zijn eigen papiersoort en papierdikte, hoe weet u nu welke keuze u moet maken. 
    Om u te helpen vindt u onderstaand een opsomming van de papiersoorten die u op onze website tegenkomt en de toepassingen daarvan. 

  • Hoe zwaarder het gramsgewicht hoe steviger het papier. Visitekaartjes worden gemaakt van 300 grams mc zodat het kaartje steviger wordt en ook kwalitatief een betere uitstraling krijgt.
  • Een programmaboekje op A5 formaat van 8 pagina’s volstaat met een omslag van 80 grams. In de praktijk wordt er vaak bij boekjes vanaf 12 pagina’s gekozen voor een omslag van 120 grams of zwaarder. Het binnenwerk van brochures, schookranten, kerkbodes en bv. Programmaboekjes is bijna altijd 80 grams.
  • Selfcover betekent dat het papier voor de omslag en het binnenwerk gelijk is. 
  • Gesatineerd of glans betekent dat deze papiersoort glad is en veel glans heeft waardoor vaak 
    de afbeeldingen heel vol van kleur worden. Dit wordt vaak gebruikt bij luxere brochures, posters en flyers.