Kleurbeheer

Kleur
Elke dag zijn we bezig met kleuren. Vooral bij een drukkerij is dit een dagelijkse bezigheid. We zijn gewend om een groot scala aan kleuren te zien zowel met het oog als op onze monitor waar vorm word gegeven aan onze creatieve ideeën. Ook u als klant bent hier mee bezig en tevreden kijken we achteraf naar het scherm om het resultaat te bekijken. Maar ja dan moet het bestand nog gedrukt worden, en nu is het zo dat onze monitor een andere kleur-ruimte heeft als de drukpers. 

 

Wat houd dit in?
Op het scherm kijken we naar een RGB-ruimte, dit is een een spectrum wat even veel kleur weergeeft als wij met het blote oog kunnen waarnemen. Op de drukpers werken we met een CMYK-kleurruimte. Deze ruimte kan aanzienlijk minder kleuren weergeven als de RGB-kleurruimte. We hebben dus altijd kleur-verlies als we van RGB naar CMYK gaan werken, de vraag is hoe we dat verlies zo onopvallend mogelijk krijgen.

We moeten dus zorgen dat de punten in de RGB-ruimte die wij niet kunnen weergeven in CMYK worden 'vertaald' in gelijksoortige punten die wel binnen de CMYK-ruimte vallen. Dit doen we met behulp van ICC kleurprofielen die u kunt downloaden via de site www.eci.org. Nog een factor die meespeelt is het papier waar uw order op gedrukt wordt, elk papiersoort heeft ook weer zijn eigen kleur-ruimte. Daarom zijn er verschillende kleurprofielen gemaakt, elk voor een eigen papiersoort. U dient dus ook rekening te houden met het papier waarop uw order gedrukt wordt. Natuurlijk helpen wij u bij Drukkerij123 graag verder om de kleuren in uw drukwerk zo optimaal mogelijk te houden!